De unge skal tage skolepraktikken alvorligt

For Nadiira førte en god erhvervspraktik i folkeskolen til et fritidsjob i JYSK.

Jobkonsulent i Helhedsplanen, Allan Hessel kan ikke sige det ofte nok. En god skoleerhvervspraktik baner vejen til et job. Derfor fortæller han alle, der gider høre på ham, at de skal tage skolepraktikken alvorligt!

”Desværre møder jeg en del unge, der ser erhvervspraktikken som en uges ferie eller gratis arbejdskraft for arbejdsgiveren. De tager det ikke seriøst, og det er ærgerligt. Jeg har flere eksempler på, at en god praktik har banet vejen til et fritidsjob,” fortæller Allan Hessel.

De unge skal selv bevise de kan

Nadiira er tilbage på Allans kontor i Kvarterhuset på Motalavej. Hun fortæller, at det går rigtig godt med jobbet i Jysk, og at forretningen vist nok kan bruge nogle ekstra hænder lige nu. Allan siger drillende, at hun har lovet at give ham besked med det samme, hvis hun hører om ledige jobs. Det skylder hun ham.

Nadiira opsøgte Allan i april sidste år for at få hjælp til at søge et fritidsjob. Allan har et godt netværk af virksomheder, han arbejder med, men det er de unge selv, som skal gøre arbejdet og bevise, at de er parate til et job.

”Jeg forberedte Nadiira på de udfordringer, hun vil opleve på en arbejdsplads. Jeg synes det er fair at være ærlig omkring det. Det handler om at være på forkant med den virkelighed, hun vil møde,” siger Allan Hessel. Allerede fra starten var Nadiira frisk på at gøre, hvad der skulle til. Hun skrev en flot ansøgning og havde 5-6 møder med Allan. Efter ansøgningen var sendt afsted, gik Allan ned i butikken og arrangerede en jobsamtale.

Fik jobbet på stedet

Da Nadiira træder ind i butikken, siger butikschefen med det samme. ”Dig kender jeg, du har været her i erhvervspraktik!” Og så er jobbet hjemme. Nadiira behøver ikke overbevise chefen om, at hun ville være en god medarbejder, det har hun allerede bevist i sin praktik.

Nadiira er glad for sit job i butikken i Korsør. Det er et alsidigt arbejde, og hun kan godt lidt kundekontakt og samarbejdet med de andre i butikken. Pengene hun tjener skal bruges til et kørekort, når hun fylder 17 i år. Ved siden af arbejdet i Jysk går Nadiira i 1. G og vil læse videre til Farmacon.

”Nadiira har kastet en sten i vandet. Og det beviser igen, at man skal tage de skolepraktikker seriøst, fordi de netop kan bane vejen til et fritidsjob. Samtidig giver de et godt kendskab til erhvervslivet, så man erfarer, hvad man gerne vil arbejde med i fremtiden. Praktikken bliver nogle gange talt lidt ned, og det er lidt synd,” siger Allan Hessel.

Et fritidsjob er for mange unge et vigtigt skridt på vejen til uddannelse og varig tilknytning til arbejdsmarkedet. I de to år Allan har været ansat til at hjælpe unge i de udsatte områder, har han fået 113 i fritidsjobs eller job, og over 75 procent af dem bliver i job i mere end 8 uger. Det er en kæmpe succes for de unge og for Allan, som ved hvad det betyder for et ungt menneske at komme godt i gang på arbejdsmarkedet og få den nødvendige joberfaring.