Elever lærer at træffe gode valg i livet

Læg mobilen væk, vis respekt, vær hjælpsom og kom til tiden. Det var nogle af elevernes bud på, hvordan man er en god medarbejder.

Fritidsjobkonsulent i helhedsplanen Allan Hessel var på besøg hos 6A fra Marievangsskolen som del af et undervisningsforløb om livsduelighed. Allan gav gode råde og kom med masser af eksempler fra det virkelige liv. Eleverne fik lov til at tænke og komme med deres bud på, hvordan de bedst ruster sig til et job i fremtiden. Allan arbejder til dagligt med at hjælpe unge i de udsatte boligområder med at blive jobparate og finde fritidsjobs.

Hvad er Livsduelighed?

Livsduelighed har været et fag i 6. klasse på Marievangsskolen siden 2015. Undervisningen foregår i ungdomsklubbens lokaler hvor souschef i klubben Lars Nielsen sammen med klasselærerne er de faste voksne på holdet. Hver uge bliver der inviteret undervisere ind udefra, som alle er eksperter på deres område. Eleverne er engagerede i formiddagens lektion og virker positive overfor forløbet.

”Jeg kan godt lide at lære noget, som er praktisk, og som jeg kan bruge i mit liv,” fortæller Amina, som har været glad for forløbet. Også Noah er enig, det er rigtig godt at have et fag, hvor man lærer noget praktisk.

Det handler om at blive klogere på livet. ”Det er et dannelsesfag, hvor vi håber at klæde dem på til at komme ud i livet. Vi ønsker, at de skal kikke lidt indad og røre ved nogle af de ting, der kan være svære at tale om,” fortæller souschef for klubben, Lars Nielsen. Siden forløbet startede i august, har klassen blandt andet været omkring emner som etik på sociale medier, venskaber, teambuilding, kriminalitet og konflikthåndtering til undervisning i uddannelsessystemet, mental sundhed og nu også fritidsjobs. Klasselærer Henrik havde spurgt klassen inden dagens lektion, om de tænkte på at få et fritidsjob. Mere end halvdelen var interesseret i at få et arbejde.

Efter denne formiddag er de i hvert fald bedre klædt på til at komme i gang. Allan Hessel slutter dagens lektion af med at minde dem om, at det at være arbejdsparat i høj grad er det samme som at være uddannelsesparat. Gode råd som vi alle kan have godt af at blive mindet om. Overhold aftaler, tag ansvar, lyt og spørg ind, og vær mod andre som du ønsker de skal være mod dig.