Med familier fra Motalavej på ferielejr

En uge på sommerlejr har styrket fællesskabet og givet børn og forældre oplevelser for livet

14 familier fra Motalavej var i sidste uge afsted på ferielejr med Dansk Folkehjælp ved Ho Feriecenter tæt ved Blåvand.  Familierne hyggede sig sammen i sommerlandet, og takket være 4 fantastiske frivillige var der arrangeret aktiviteter og tid til samvær, som var med til at styrke fællesskabet mellem familierne.

Arbejdet som frivillig har givet værdifuld erfaring

Nikoline Lynge Gøtze var med som ferieleder for Dansk Folkehjælp for første gang, og selvom det har været hårdt ind imellem, er det en oplevelse, hun ikke ville have været foruden.

”Det har været en kæmpe oplevelse for mig, og jeg har lært rigtig meget. Jeg har lært en masse om mig selv som leder, og så har jeg haft så mange gode snakke med folk, om deres liv og kultur. Familierne har været så søde og taknemmelige, det er helt overvældende at opleve deres glæde,” fortæller Nikoline.

Nikoline meldte sig som frivillig efter at have set et opslag på facebook. Hun skal i gang med sit sidste år på Syddansk Universitet efter sommerferien, hvor hun læser Idræt og Sundhed. Ved siden af har hun job i Slagelse Kommunes fritidsafdeling, hvor hun blandt andet hjælper udsatte børn med at komme i gang med idræts-og fritidsaktiviteter.

”Jeg er meget interesseret i lige netop denne målgruppe, og det har været en unik mulighed for mig at lære familierne at kende.” Nikoline var afsted som ferieleder for familier fra Motalavej i uge 27, og i uge 26 var hun med som frivillig med familier fra Ringparken.

”Jeg har 10 ugers sommerferie, så jeg følte godt, jeg kunne bruge to uger til at gøre andre mennesker glade,” siger Nikoline.

Der er ingen tvivl om at familierne har været meget glade for de fire unge frivillige kvinder, der brugte deres ferie på at være frivillige. Sabina Malkit fortæller, at de frivillige har været rigtig gode til at sørge for, at alle følte sig som del af fællesskabet.

”Nikoline er så sød og god, hun er sammen med alle, og sørger hele tiden for at vi føler os godt tilpas.” Sabina, som oprindeligt er fra Bosnien, var med på lejren sammen med datteren Alma. På grund af corona har de ikke mulighed for at rejse til Bosnien i år. Hun håber meget at komme med på ferielejr igen næste år, det har været så sjovt.

Legoland, fællesspisning og semifinale i fodbold

En tur til Legoland med bus og alt betalt har været den ene udflugt ud af feriecenteret. Men der har ikke været behov for at komme væk. Feriecenter Ho har badeland, bowlingbaner, legeland, hoppepuder og legepladser for alle aldre. For familierne var det en kærkommen mulighed for at holde ferie med deres børn – specielt efter endnu et år med restriktioner og afsavn.

Vi besøgte ferielejren på dagen, hvor Danmark skulle møde England i semifinalen. Efter morgenmad var der   Zumba og arabisk dans som kvinderne deltog i, og der blev grinet meget. Senere var der snobrød og skumfiduser ved grillen. Sidst på dagen samledes familierne på plænen foran husene, hvor der blev spillet fodbold, volleyball og kvinderne sludrede ved picnicbordene. Familierne samledes på kryds og tværs i husene for at se fodbold. De fleste kvinder var sammen i et hus. Stemningen var høj, specielt da der blev dømt straffe mod Danmark, var der store protester.

Næste dag havde familierne arrangeret fælles brunch. Da klokken var 11, mødtes alle familier og rykkede picnicbordene sammen til et megalangt langbord. Alle havde medbragt lækre arabiske retter med tomater, løg, hummus og bønner og hjemmebagt brød. Solen skinnede fra en skyfri himmel og stemningen var fyldt med ferie, fællesskab og glæde over at kunne dele af sin madkultur med de frivillige og naboer hjemmefra Motalavej.

 

DE SEJE FRIVILLIGE

Anne Degn: 23 år, studerer til pædagog og skal i gang med sin bacheloropgave.

”Jeg hørte om ferielejren gennem Nikoline. Jeg ville gerne være med til at give familierne en god oplevelse, og samtidig følte jeg, at det godt at prøve noget praktisk, inden jeg er færdig med studiet. Jeg meldte mig blandt andet også, fordi jeg interesserer mig for kultur og mennesker. Jeg har selv boet i Ringparken, hvor jeg mødte mange søde mennesker med anden etnisk baggrund. Det har været en kæmpe oplevelse, og vi er et virkelig godt team. Vi har alle forskellige kompetencer, som vi har kunnet bruge og supplere hinanden – og så har vi det rigtig sjovt sammen. Dina og Sundus er unge, men de kender familierne, og det har været en kæmpe fordel. Det har været fantastisk at opleve hvor søde og imødekommende alle har været. For mig har det været vigtigt at få god kontakt og relationer ikke kun med børnene men også forældrene. Og det er lykkes over al forventning. Familierne er så søde og generøse. Men jeg er også træt, man er på 100 procent hele tiden, og det er lidt hårdt.”

Dina Kazim: 18 år og bor på Motalavej. Hun er lige blevet færdig med HF og skal starte med at læse til ergoterapeut efter sommerferien.

”Jeg hørte om muligheden for at komme med som frivillig, og da mine forældre og lillesøster havde ansøgt, var det en chance for mig til at komme afsted sammen med min familie. Det har været en fantastisk oplevelse at være frivillig. Jeg synes ikke det har været så hårdt, da jeg godt kan lide at være sammen med børn, og så har det været trygt, fordi jeg jo kender alle familierne. Det er ikke sidste gang, jeg melder mig som frivillig, det har været så sjovt og lærerigt, og det er jo godt at kunne skrive på sit CV. Det har været en fordel at kende familierne og de unge, som jeg jo er vokset op sammen med.”

Sundus Hussein 18: Bor på Motalavej og skal starte i 3. G efter sommer.

Dina foreslog, at jeg skulle tage med som frivillig, og det passede mig fint, da jeg ikke havde noget i den uge. Da jeg hørte at det var familier fra Motalavej, tænkte jeg det kunne være hyggeligt at være sammen med dem, jeg kender. Jeg har 8 søskende, så jeg er vant til at tage mig af børn og passe mine mindre søskende. Der har været situationer, hvor jeg har skullet tage bissen på overfor de unge drenge, når de opførte sig dumt. Anne som næsten er færdig som pædagog har lært mig en del om at sætte grænser. Jeg har lært så meget, og vil helt sikkert grene afsted igen. Det er for en god sags tjeneste og godt at få den erfaring på sit CV.

 

 

Deltagere: om at være med på ferielejr

Israa Al-Ahmad: Alene afsted med tre små børn.

Det har været dejligt, og børnene har været glade. Jeg ville gerne med, så mine børn kunne komme lidt væk og prøve noget nyt. Det er normalt hårdt at tage på ferie med børn alene, men jeg er ikke alene, for jeg er her sammen med to mostre og kusiner, som hjælper mig meget med børnene, så for mig har det også været ferie. Her er dejligt med badeland, og Legoland var en stor oplevelse. Her er så fredeligt og roligt. Jeg ville ikke kunne komme ud at rejse i år, hvis det ikke var for ferielejren. Både pga. corona og fordi det er svært med tre små børn. De frivillige er så søde og hjælpsomme, min kontaktperson Sundus er altid parat til at hjælpe. Bare en god oplevelse, hvor jeg har talt med alle.

 

Safaa Abdul Rahman: Moster til Israa. Er her med datter Yasmina.

Her er rigtigt hyggeligt og afslappet. Fælleskabet og aktiviteterne er virkelig gode. Det var sjovt at danse Zumba – vi grinte rigtig meget. Jeg har deltaget i alle aktiviteter, lige fra vi sad i bussen har der været god stemning.

 

Shania Møller: Er her med sine tre døtre.

Det er et ”kanon” område, og pigerne har været så glade for at være her. Som den yngste Sasja siger. ”Det bedste er at hygge sig med sin familie”. Shania sidder meget udenfor huset og spiller spil sammen med pigerne og følger med i alle aktiviteterne på plænen. Familier fra nabohusene kommer forbi og sludrer og slår sig ned.

 

Karolina Mathisen: er alene afsted med tre børn.

Legoland var en kæmpe oplevelse. Jeg havde en drøm, om at tage børnene til Legoland, når min yngste datter Kornelia fyldte 5 år. Nu er den drøm gået i opfyldelse. Isabella på 8 år ses mest med en fodbold, som hun er blevet rigtig god til at drible rundt med. Hun vil starte på fodbold så snart hun kommer hjem. Hun fortæller, at ferien får 5 ud af 5 fra hende….og at hun har fået nye venner og fundet ud af at hun elsker fodbold.

 

Dansk Folkehjælps ferielejre

I år har Dansk Folkehjælp sendt 4.700 børn og voksne afsted på sommerferie, og det udgør kun 19 procent af de godkendte ansøgere. Coronakrisen har gjort at rekord mange har søgt hjælp i år. Generalsekretær i Dansk Folkehjælp, Klaus Nørlem udtaler: ”Heldigvis har vi med vores feriehjælpsprogram mulighed for at hjælpe voksne og børn til en ugelang gratis ferie, som giver både overskud, positivt samvær og fornyet energi. Der er et udtalt behov for at komme ud af en lang corona-periode og få positive fællesoplevelser.”

Helhedsplanen – En Fælles Indsats fik mulighed gennem Dansk Folkehjælp at sende 15 familier afsted fra Ringparken i uge 26 og 15 familier fra Motalavej i uge 27. Helhedsplanen hjalp med koordination og med at finde familier og frivillige. Det er de frivillige og specielt Nikoline, der som lejrleder har stået for at planlægge og arrangerer aktiviteter samt have kontakt til familierne op til ferien.

For at kunne komme i betragtning til feriehjælp gennem Dansk Folkehjælp, skal man opfylde nogle kriterier. Man skal være forsørger og være på overførselsindkomst. Alle ansøgere bliver godkendt gennem kommunen. I år kom alle, der ansøgte og opfyldte kriterierne fra Motalavej med på lejren. Feriehjælp kan søges hvert år fra den 1. – 30. april hos Dansk Folkehjælp. https://ansogning.folkehjaelp.dk/