Familier fra Ringparken har gode ferieminder med hjem fra ophold til Vejen Idrætscenter: En oplevelse der har givet et boost til børnene og til fællesskabet i boligområdet.

Når Dansk Folkehjælp sender børn og familier afsted på ferie, er det fordi de mener, at alle børn har ret til gode ferieminder. I år var der ekstra mange familier, der havde brug for nogle positive oplevelser, og derfor tilbød Dansk Folkehjælp 16 familier fra Ringparken en uges ophold i Vejen med alt betalt. I samarbejde med Nordhuset, Dansk Folkehjælp og Helhedsplanen fik næsten 70 voksne og børn fra Ringparken en uges aktiv ferie i det jyske.

Melanie Nielsen var med som frivillig lejrleder, hun var aldrig i tvivl om, at hun gerne ville være med til at give familierne den oplevelse. ”Jeg tror børnefamilier i boligområdet har haft det svært under coronakrisen, og mange ville ikke have mulighed for at komme på ferie, hvis ikke det var for Dansk Folkehjælps tilbud.”

Både frivillige og familier er enige om, at ferieugen levede op til alle forventninger, og de håber at kunne komme afsted igen til næste år.

Karina var afsted sammen sin mand og tre børn og hele familien har haft en fantastisk tur. ”Det har givet ungerne et boost, at have noget at fortælle om, når de kommer tilbage til børnehaven. Det er genialt at have de tætte relationer og at møde nye mennesker og lære hinanden at kende på kryds og tværs. Vi har udvekslet telefonnumre og aftalt legeaftaler,” fortæller Karina mens Freya og Magne viser deres sommerferiebøger frem fyldt med billeder fra turen.

Professionelle instruktører og aktiviteter dagen lang

”Alle de bekymringer jeg havde inden lejren, kunne jeg godt have sparet mig. Jeg troede lidt, at jeg skulle ligge vandret og være på døgnet rundt, i stedet havde jeg tid til at lære alle familierne at kende. Vi havde to instruktører, som var ansat af Dansk Folkehjælp, og de var helt fantastiske. Det engagement instruktørerne udviste var imponerende, de var så gode og børnene elskede dem. Jeg havde forventet, at der var meget mere arbejde for os frivillige, men fordi det hele var så godt arrangeret og fordi instruktørerne var så gode, blev det meget lettere end jeg havde forestillet mig,” siger en glad Melanie.

Gode familier gjorde det let at være frivillig

”Generelt var alle familierne meget positive, og familierne passede selv deres børn og tog ansvar. Jeg skulle ikke gå rundt og være bussemand. Forældrene gjorde det nemt for mig. Der var en del praktiske småting i begyndelsen, som jeg skulle tage stilling til, men ellers tog forældrene sig selv af deres børn. Det var mønsterfamilier – gode familier. Det største problem var måske at få ro på gangene kl. 22. Børnene blev aldrig trætte, siger Melanie.”

Hun fortæller at familierne dannede mange nye relationer i løbet af ugen både mellem børnene og de voksne. ”Det har været rigtig fedt at se, hvordan børnene legede med hinanden på kryds og tværs. Jeg tror det gik så godt, fordi familierne fra Ringparken er så åbne og ærlige, de er ikke dømmende overfor hinanden, selvom de kommer med forskellig kultur og baggrund.

Også Abdi, som var med som frivillige sammen med sin familie, bekræfter at det var en af de bedste ture han har været på. ”Det var en super tur, alle familierne kom godt ud af det med hinanden og instruktørerne var rigtig gode. Vi har inviteret dem til Ringparken, så vi glæder os til at se Thor og Ian igen. Der var ingen konflikter, andet end lidt med børnene, men det klarede vi selv,” siger Abdi og fortæller at instruktørerne havde haft en gruppe fra et andet boligområde på ophold ugen inden, og der havde de ikke haft det så let. ”De var meget tilfredse med os. De er vist ikke vandt til, at vi selv kommer med aktive frivillige og at forældrene er med til at passe børnene. Før stod de bare med børnene helt alene. Så vi kan godt være stolte over, hvordan Ringparkens familier og frivillige opførte sig og tog ansvar for deres egen ferie og deres børn i løbet af ugen.”

Coronaforskrækkelse og Surprise party

En travl uge endte med en coronaforskrækkelse, som heldigvis fik en positiv slutning. En far var blevet syg med høj feber, så alle var lettede, da coronatesten kom tilbage negativ.

”Det gav os lige et par timer med alarm. Efter familierne havde spist morgenmad, valgte jeg at sende dem alle tilbage til deres værelser i isolation, indtil vi havde fået svar på hans coronatest. Selvfølgelig var familierne urolige, og fordi vi var så stor en gruppe samlet, ringede Vejen Idrætscenter til sygehuset og fik fremrykket testresultaterne. Det endte heldigvis godt, og familierne kunne komme ud fra værelserne igen indenfor en time.

En af de store drenge, Hamudi, fyldte 18 år den dag gruppen skulle rejse hjem. Han havde været en kæmpe hjælp på hele lejren, også selvom han ikke var med som frivillig. En rigtig god dreng, som både børn og voksne var rigtig glade for. Der var en far, Ibo som havde bemærket at Hamudi virkelig fortjente at blive fejret, så han gik i gang med at arrangere surprise party.

”Ibo gik i gang med at arrangere og samle ind til en gave, der blev købt kagemand og alle hjalp med at pynte op, og så stod alle 65 deltagere klar til at sige SURPRISE, da Hamudi kom tilbage efter noget oprydning i springsalen. Han blev så glad og rørt og det var skønt at se det fællesskab og den glæde efter en uge sammen,” fortæller Melanie.