Ferieminder, fornyet energi og nye venskaber

Hygge rundt om bålet og fællesaktiviteter var klart de bedste oplevelser fra ferien, fortæller Malak på 9 år. Hun var sammen med sin mor og to søskende med på ferielejr med Dansk Folkehjælp til Lalandia i uge 26.

Den boligsociale helhedsplan ”En Fælles Indsats”, FOB og BoligKorsør har igen i år samarbejdet med Dansk Folkehjælp om at kunne sende familier fra tre boligområder i Slagelse afsted på ferie.  Denne gang var 45 familier afsted i samme uge. Ferien gik til Lalandia i Rødby, hvor 10 frivillige og 3 ferieledere sørgede for, at der var masser af grin og aktiviteter der styrkede fællesskabet blandt deltagerne.

Det gav mig energi at være sammen med andre

For Zena var ferien et pusterum og den eneste mulighed for at kunne komme på ferie med sine 3 børn. Hun havde hverken økonomi eller kræfter til at tage på ferie i år, så muligheden for at komme afsted var virkelig en gave.

”Det var rart at være afsted som en gruppe og have andre voksne med. Jeg havde meget mere energi, fordi vi var sammen afsted som en gruppe. Jeg ville aldrig have gjort alle de ting, hvis jeg var afsted alene med børnene. Så var jeg helt sikkert taget hjem efter et par dage. Det er faktisk min frygt at tage afsted på ferie som enlig mor, det kan jeg ikke overskue at tænke på.”

Zena fortæller, at hun virkelig kunne slappe af og nyde ferien, når der var fællesaktiviteter, hvor hun ikke selv skulle arrangere og være så meget på.

”Vi ville jo ikke have lavet bål eller danset. Uden gruppen ville vi have siddet i huset og snerret ad hinanden. Det var bare alletiders at være sammen med andre. Jeg føler, at jeg er blevet mere åben og har lettere ved at tale med folk efter den uge. Nu har jeg ikke en knude i maven, når jeg møder fremmede.”

Rekordsøgning om feriehjælp i år

Dansk Folkehjælp har aldrig før haft så mange ansøgninger om feriehjælp som i år. Det skyldes blandt andet prisstigninger i samfundet, som rammer fattige familier ekstra hårdt. Jo færre penge du har at gøre med, jo hårdere bliver man ramt af prisstigninger.

”Den voldsomme stigning i ansøgere, som vi har set de sidste år, er nok kommet for at blive. Mange er ramt af den trænge økonomiske situation.” udtaler Dansk Folkehjælps generalsekretær, Klaus Nørlem.

Enlige forsørgere ekstra hårdt ramt økonomisk

Sabina føler sig meget heldig, at hun fik mulighed for at komme afsted på ferie sammen med datteren Alma.

”Jeg ville ikke selv have råd til at tage på ferie i år. Vi kan virkelig mærke at priserne er steget, så det er dejligt at have en uge fyldt med gode oplevelser og minder. Alt på ferien var perfekt, og det var dejligt at være afsted som en gruppe, specielt når man er alenemor. Jeg har mødt mange søde mennesker og har også haft kontakt med flere af deltagerne, efter vi er kommet hjem. Det har været værdifuldt at få nye relationer og lære folk at kende lidt dybere. Jeg har ingen familie, så det er kun Alma og mig.”

10 frivillige sørgede for masser af grin og aktiviteter

Sundus var med som frivillig på Dansk Folkehjælps ferielejr for andet år i træk. Første gang meldte hun sig, blandt andet fordi hun håbede det frivillige arbejde ville se godt ud på CV’et. Sundus er blevet student i år og planlægger et sabbatår med arbejde, inden hun vil i gang med at studere.

”Det var så sjovt at være med sammen med en masse skønne mennesker. Vi havde det også rigtigt godt sammen os frivillige. Det føltes ikke som en pligt at skulle arrangere aktiviteter for familierne, jeg tager gerne med som frivillig igen.” siger Sundus.

Det frivillige kendte ikke hinanden før ferien. Nogle havde deltaget i førstehjælpskursus sammen, men meget hurtigt blev der dannet venskaber på kryds og tværs af boligområder, alder, køn og etnicitet.

Perfekt at være på ferielejr som en gruppe

Om det var rundbold, sandslotskonkurrence, snobrød eller bowling var Ib på 70 år altid klar. Alle ungerne elskede Ib, så selvom rundboldkampen mod Nivå-Kokkedal egentlig var for teenagere, var Ib selvfølgelig med.

”Jeg kan godt lide at være sammen med børn. Jeg har tidligere arbejdet i beboerhuset i Ringparken, og jeg kender rigtigt mange børn og forældre derude. Det var bare dejligt at lave aktiviteter med børnene, og turen gik over al forventning. Jeg deltog i alt, og vi frivillige og lejrledere havde det rigtig sjovt sammen. Det smittede jo også af på alle familierne, at de kunne mærke, at vi var sammen med dem, fordi vi synes det var sjovt. Det var var skønt at opleve, hvor glade og taknemmelige familierne var for at være afsted.”

Også Hiba syntes det var hyggeligt at være med som frivillig.

”Det var bare dejligt at opleve hvor glade familierne var. Folk hyggede sig meget på kryds og tværs. Det er perfekt at være afsted som en gruppe, man lærer nye mennesker at kende og føler sig ikke ensom. Vi kvinder hjælper hinanden og kigger efter hinandens børn. Vi havde et rigtigt godt fællesskab mellem de frivillige og lærte nye mennesker at kende fra de to andre boligområder. Det var simpelthen en skøn oplevelse”. Hiba kan slet ikke holde sig fra at hjælpe, når der er behov for en ekstra hånd. Når der er aktiviteter i Nordhuset i Ringparken, er Hiba altid at finde enten i køkkenet eller sammen med børnene.