Foreningsudvikling: Sådan kan I bruge ventetiden

Foreningsliv og fællesskaber ligger stille. Også i Ringparken, Sydbyen og Motolavej. Men ventetiden kan sagtens bruges på noget fornuftigt. Her er en liste over fem ting, som jeres forening eller fællesskab kan bruge ventetiden på, inden vi igen kan samles. Som altid er koordinatorer i Helhedsplanen ”En Fælles Indsats” klar til at understøtte og rådgive om nye initiativer. Se kontaktinformationer sidst i artikel.

1. Overblik over opgaverne i klubben
Hvis det ikke allerede er gjort, er situationen for tiden en oplagt mulighed for at få lavet et årshjul. I årshjulet noteres der hvilke aktiviteter I har i løbet af året, hvem der er ansvarlige samt en tidshorisont. Det skaber overblik i jeres forening, gruppe eller fællesskab. Derudover er det er med til at gør jer klogere på, hvilken opgaver I har behov for at rekruttere nye frivillige til. I bliver klogere på hvad i efterspørger og det bliver nemmere for den nye frivillige, når arbejdsopgaver klart beskrevet.

2. Søg midler i puljer
Undersøg mulighederne for lokale eller regionale puljer, især hvis det er første gang, I skal søge om midler fra puljer. Slagelse Kommune har en række puljer som jeres forening kan søge, hvad enten I beskæftiger jer med frivilligt socialt arbejde, selvorganiseret idræt, Åben Skole, kunst målrettet børn m.fl. De fleste puljer kræver, at I er en godkendt folkeoplysende forening i Slagelse, Se punkt 5.

Læs mere om puljer i Slagelse Kommune.
Søg i Legatbogen.  – Danmarks største fondsdatabase – siden er gratis.

3. Fastholdelse af frivillige
At fastholde jeres frivillige har afgørende betydning for jeres forening, gruppe eller fællesskab’s fremtid. Man kan arbejde med fastholdelse på mange måder, bl.a. ved at afholde ”frivilligsamtaler” (gerne online-møder i disse tider) med fokus på inddragelse og medbestemmelse. Derudover er det en mulighed for at få afstemt forventninger og derved sikre, at alle arbejder for fælles mål – det skaber sammenhold.

4. Flere medlemmer i din forening
Hvad kan I tilbyde? At få flere medlemmer handler også om at skabe mere synlighed. At skabe god kommunikation til lokalområdet. Det kan gøres på mange måder, bl.a. gennem pressemeddelelser til lokalaviser, styrkelse eller ny hjemmeside, grafisk materiale i lokalområdet, aktivere eksisterende medlemmer til at ”fiske” nye medlemmer. Tiden lige nu er optimal ift. at styrke indsatsen med god kommunikation.

5. Sådan bliver du en godkendt folkeoplysende forening
Hvis I ikke allerede er en godkendt folkeoplysende forening, er det måske på tide at blive det nu? Der er en række krav for at blive en folkeoplysende forening. I skal bl.a. have et sæt vedtægter, I skal lave ”folkeoplysende aktiviteter” for medlemmerne, foreningen skal have en demokratisk valgt bestyrelse, der skal være minimum fem medlemmer, foreningen skal være åben for alle m.m. Hvis I søger midler skal I også oprette et CVR-nummer og en NemKonto.

Fortvivl ikke. Det er ikke vanskeligt og der er mange tilgængelige hjælpemidler. Mange vælger at bruge ”standard-vedtægter” og derefter tilpasse dem til foreningens egne ønsker. DGI har en såkaldt ”vedtægts-generator” der gør det nemt og overskueligt at udarbejde og tilpasse vedtægter til lige præcis jeres forening.

DGI’s “vedtægts-generator”.
For at få et CVR-nummer skal I oprettes hos Erhvervsstyrelsen. Det kan I her.

Kontakt os hvis I vil vide mere
Hvis du/ I er blevet nysgerrige på mere, kan I som altid kontakte de tre koordinatorer i Helhedsplanen ”En Fælles Indsats”. Vi står klar til at rådgive, understøtte og bakke op.

Motolavej:
Marie
Mail: mkh@kefi.dk 
Telefon 28684140
Sydbyen:
Adam
Mail: ap@kefi.dk
Telefon 28684139

Ringparken:
Espen
Mail: eb@kefi.dk
Telefon 28684144