Gode naboer hjælper med det danske

Gode naboer er en stor hjælp, når man ikke må komme fysisk i skole: For 12 årige Rahmaa betyder det meget at besøge Helle og læse højt på dansk

Rahmaa elsker at læse gyserhistorier. Hver dag besøger hun Helle og Thorkild i deres rækkehus på Motalavej for at læse højt på dansk. Rahmaa er 12 år og går i 5. klasse og har ligesom alle andre børn været hjemme fra skole siden december. Hun kan egentlig godt kan lide online undervisning, men det er rart kunne komme over til Helle og læse højt og få lidt hjælp, hvis hun har brug for det. Bare det at komme på besøg i rækkehuset er en dejlig afveksling fra hjemmeundervisning.

”De er lidt ligesom vores reservebedsteforældre, for vores rigtige bedsteforældre bor i Indien, ” siger Rahmaa og smiler genert ved siden af Helle, inden hun fortsætter med at læse højt fra bogen på computeren.

Familien taler hindi derhjemme

Rahmaa kom til Danmark fra England da hun var 8 år. Begge forældre er oprindeligt fra Indien, og derhjemme i lejligheden på Motalavej taler famillien hindi. Rahmaas lillesøster Eliza er 8 år, så hun er tilbage til fysisk undervisning på skolen, mens Rahmaa må vente lidt endnu. Med den seneste genåbning har 5. klasse fået lov til at komme tilbage på skolen en dag om ugen, hvor de mødes udendørs med deres klasse.

Helle er glad for at kunne hjælpe Rahmaa, hun mødes også med Rahmaas mor og far og hjælper med det danske.

”Dansk er et svært sprog, og man lærer det kun ved at tale med danskere. Rahmaa klarer sig rigtig godt i skolen og får gode karakterer i dansk, men når hun ikke taler sproget derhjemme, er det godt at komme her og få øvet sig lidt. Hun læser op for mig, og så kan jeg rette, hvis der er nogle svære ord,” fortæller Helle Møller.

Når Rahmaa ikke har online undervisning eller læser med Helle, har hun travlt med at træne på In-Line rulleskøjter. Hun træner fast tre dage om ugen i Slagelse og i Næstved In-Line Klub og hun er lynhurtig. Rahmaa har deltaget flere gange i DM i Speed og er en af landets hurtigste i sin aldersgruppe, og hun træner sammen med unge helt op til 16 år.