Ung mor fra Ringparken jonglerer nyt studie og tre små børn

For 23-årige Cassandra er det trygt at vide, at hun altid kan kontakte Helene, når hun har brug for støtte eller et godt råd. Helhedsplanens to jobkonsulenter er nemlig let tilgængelige og tæt på beboerne. Vi mødte Cassandra, da hun kom forbi Nordhuset i Ringparken for at fortælle om sit nye studie.

Ida har fundet et ark klistermærker med sommerfugle og er nu i fuld gang med at dekorere sine hænder. Lillebror Malte er koncentreret om et stykke drømmekage, så der er ro et øjeblik. Det er eftermiddag i Nordhuset og Cassandra kikker ind for at få sig en sludder med jobkonsulent, Helene. Det er fire dage siden Cassandra startede på uddannelse som gastronom, og der er meget at fortælle allerede.

”Det er slet ikke så kedeligt at gå i skole, som jeg havde frygtet,” fortæller Cassandra, ”måske fordi vi laver meget praktisk arbejde i køkkenet. Den første uge har været rigtig sjov og jeg har lært en masse allerede.”

Jobkonsulenterne kommer ud i beboerhusene

Cassandra og Helene har talt sammen det sidste års tid. Helene har løbende støttet den unge mor, som var i tvivl om, hvad hun ville med sit liv. Det er ikke altid let at overskue mulighederne, når man er alene med tre små børn, som altid kommer i første række. Cassandra er rolig og tager sig god tid til at snakke med Helene denne eftermiddag. Til trods for at det er ulvetime, og hun har en baby, der er forkølet og måske ikke kan komme i institution i morgen.

Cassandra fortæller, at det har været rart at have Helene til at sparre med, fordi hun nogle gange har brug for kvalificeret voksenhjælp. Samtidig betyder det rigtig meget, at det er nemt at mødes i Nordhuset i stedet for kommunens jobcenter.

Fra rengøringsjob til uddannelse som gastronom

”Jeg kom første gang forbi, mens jeg stadig var på barsel. Jeg var i tvivl om jeg skulle tage uddannelse eller finde et arbejde. Helene var god til at lytte og hun kikkede min ansøgning igennem. Efter vores samtaler valgte jeg et job som rengøringshjælp på sygehuset. Det var mest fordi jeg ville tjene penge, og jeg havde ikke lyst til at læse. Jeg var træt at skolen, og følte det var kedeligt at studere. Ret hurtigt fandt jeg ud af at arbejdet var endnu mere kedeligt, ” smiler Cassandra.

Det var ved en af de vejledende samtaler, Helene fortalte om fordelsuddannelser. En uddannelse, hvor man har gode muligheder for at komme i job og praktik.  Gastronomuddannelsen er en såkaldt fordelsuddannelse, og med hjælp fra Helene, gik Cassandra i gang med at undersøge mulighederne. Med SU og lærlingeløn kunne det økonomisk godt hænge sammen.

”Selvfølgelig har jeg ikke så mange penge, som hvis jeg arbejdede,” fortæller Cassandra. ”Min far sagde da også, at det er mange penge at miste, mens jeg er i uddannelse. Men det er det værd, hvis jeg bagefter kan få et job, som jeg bedre kan lide,” Uddannelsen som gastronom tager to år med praktik, bagefter kan man videreuddanne sig til f.eks. kok eller bager.

Opfølgning og løbende kontakt virker

Helene og Cassandra taler lidt om praktikplads. Efter de første 20 uger på skolen, skal de studerende selv finde et praktiksted, og da Cassandra er alene med tre små børn, kan hun ikke arbejde weekend eller aften. Helene skriver et par noter på sin computer og lover at række ud til nogle virksomheder.

Mormor kommer trillende ind i Nordhuset med barnevogn og en forkølet baby. Der er nok at se til for den unge mor, der skal jonglere børnepasning, nyt studie og økonomi. Helene er ikke i tvivl om, at Cassandra nok skal klare det.

”Jeg har hele tiden følt, at du har kørt det hele selv. Du har været på forkant med situationen og selv taget initiativ hele vejen igennem. Jeg har mere været med fra sidelinien og givet råd, når du var i tvivl. Du er super sej, og det rigtig dejligt at høre, at du er glad for studiet.” siger Helene.

Cassandra fortæller, at de studerende allerede om 14 dage skal stå for madlavningen til et stort arrangement på et gods i nærheden af Slagelse.  De skal blandt andet lave svinekæber. Det hele er nyt og spændende, og lige nu er Cassandra ikke i tvivl om, at hun har valgt den rigtige vej.

De tre børn begynder brokke sig, og det er tid til at komme hjem. Den mindste skal i bad og i seng, de to andre skal have aftensmad, inden de skal puttes. Cassandra hanker op i rygsækkene, mens de to ældste lunter afsted i deres kedeldragter, og mormor triller med Sofia i barnevognen. Endnu en lang dag er ved at være forbi for den lille familie, og i morgen er den første uge slut på det nye studie.

Helhedsplanens jobkonsulenter

Helhedsplanens jobkonsulenter bidrager til, at flere unge i de udsatte boligområder påbegynder og gennemfører en uddannelse. For nogle unge betyder det meget, at støtten finder sted lokalt. Opfølgning og løbende kontakt mindsker risiko for frafald.

Helhedsplanens jobkonsulenter hjælper unge mellem 18-30 år med at finde et job – ofte gennem praktikker eller med at starte en uddannelse, ligesom de tilbyder unge at følge dem et års tid frem, efter de er startet i job eller uddannelse. Helene og Birgitte støtter de unge på vej mod job og uddannelse i en håndholdt indsats. Mange unge ved godt, hvad de vil, men andre udfordringer end ledighed, kan gøre det svært at komme videre og overskue mulighederne. Nærheden og den ekstra tid er vigtig for de unge, og giver dem en hjælpende hånd til de bump, de måtte møde på vejen mod job og uddannelse.

”Vi kan ikke trylle alle typer af praktik eller jobs frem til den unge, specielt hvis det er en svær branche at komme ind i. Men vi kontakter altid de virksomheder, med den type jobs, som den unge er interesseret i og forsøger. Lader det sig så ikke gøre, snakker vi om, hvad der så kunne være interessant og muligt at komme indenfor. Derudover kan vi være en støtte på vejen og nogen at tale med, og vi er kun et opkald eller en sms væk. Vi hjælper med stort som småt på vejen mod uddannelse og job, og samarbejder blandt andet med UU-vejledere og økonomirådgiverne, der normalvis også sidder i Nordhuset. Når de unge møder udfordringer, er det trygt at vide, at rådgivning er let tilgængelig,” siger Helene.