Sundhedsplejersker er vigtige brobyggere i udsatte boligområder

Børnefamilier i Ringparken og Motalavej får i kraft af helhedsplanen tilbud om ekstra besøg af Sundhedsplejerskerne. Konkret udvides og intensiveres sundhedsplejerskens tilbud til familierne via ekstra hjemmebesøg, når barnet er 6 måneder, 1 år og 1,5 år.

Den tætte kontakt med familier skaber tryghed og tillid

De to sundhedsplejersker bliver budt indenfor i den lille lejlighed i Ringparken. Lise Mattesen har fulgt familien siden graviditeten, og studerende Christina Stougaard kender også familien fra tidligere besøg. I dag er det 1 års besøg hos Ellen og hendes familie. Far taler lidt dansk, men Mor taler ikke dansk, så samtalen foregår med hjælp fra en telefontolk, der oversætter mellem dansk og arabisk.

”Jeg føler, at familierne er glade for at se os, og at vi er velkomne og værdsatte. Vi bliver altid inviteret indenfor som gæster, og forældrene er stolte over at vise deres børn frem,” fortæller sundhedsplejerske i Slagelse Kommune, Lise Mattesen.

Sofabordet er dækket op med kaffekopper og hjemmelavede marcipanblomster, der er ingen tvivl om, at sundhedsplejerskerne er ventede. Men inden der skal spises og drikkes, sætter gæsterne sig på gulvet med Ellen og hendes mor Maiada, som har fundet en kasse med legetøj frem.

Leg og samtale med familien

Ellen er en køn lille pige med stor lyserød sløjfe og to krøllede rottehaler på toppen af hovedet. Hun er glad og nysgerrig og deltager ivrigt i legen på gulvet. Basha er Ellens far, og han følger med fra sin lænestol, men deltager i samtalen med sundhedsplejerskerne. Maiada tager enkelte stykker legetøj frem fra kassen og rækker dem til sin datter.  Lise Mattesen fortæller forældrene, at det er godt, at Ellen har forskelligt legetøj, for det rette legetøj styrker nemlig barnets naturlige udvikling.

”Ellen elsker sit legetøj, hun kan også rigtig godt lide musik og lave lyde med instrumenter”, fortæller Maiada. Hun fortæller at Ellen elsker at danse, når der er musik på tv eller i radioen. Lise spørger forældrene om deres holdning til elektronisk ”legtøj” som telefon og iPad, og vil høre om de har taget stilling til, hvor meget Ellen må bruge de elektroniske medier, og Maiada fortæller at forældrene er enige om at Ellen endnu er for lille til at være på telefon eller iPad, måske når hun bliver 5 år kan hun få lov at se en tegnefilm.

God opstart i vuggestue

Christina var med familien, da de skulle til opstartsmøde i vuggestuen, og hun vil gerne høre, hvordan det er gået med at starte Ellen i institution. Heldigvis er det gået godt, og både forældre og Ellen er meget glade for vuggestuen.

”Ellen har slet ikke grædt, hun er så glad og positiv, så det har været let at skulle aflevere hende i hendes nye vuggestue, hun er meget social”, smiler Maiada og kikker stolt på sin datter.

Christina spørger, hvordan det går med at kommunikere med de ansatte i vuggestuen, og Maiada fortæller, at der ikke har været nogle problemer. Det er hende, som bringer og henter Ellen, og indtil nu er det gået fint. Selvom hun ikke taler dansk, har hun indtryk af, at det går rigtig godt med Ellen.

Sundhedsplejersken er vigtig del af integrationen

Sundhedsplejerskerne støtter familier i forhold til at have børn her i Danmark. De kommer indenfor i hjemmet og forældrene føler sig trygge ved dem, derfor er de ofte de bedste til at fungere som brobyggere mellem forældre og det danske samfund.

”Det er ofte os, som kommer tættest på familierne. De har tillid til os og spørger os om rigtig mange ting omkring det danske samfund. Vi kan svare på noget, men vi kan jo ikke hjælpe med opholdstilladelser og økonomi. Det kan godt være lidt frustrerende, for vi vil jo gerne hjælpe,” siger Lise Mattesen.

Ellen bliver vejet og målt

Det er blevet tid til at veje og måle Ellen. Hun er ikke helt tilfreds med at skulle have tøjet af, måske er hun træt efter at blevet stimuleret og kikket på af en masse voksne den sidste lille time. Da hun græder lidt mens tøjet skal af, fortæller Lise Mattesen forældrene, at det er en rigtig god ide at tale med Ellen og fortælle hvad der skal til at ske.

Med rolig stemme taler Lise til Ellen og fortæller hende trin for trin, hvad hun laver. Blusen der skal af, bleen der skal bindes rundt om brystet, og hvordan hun bliver hejst op og vejet. Fortællingen får Ellen til at slappe af, og det er vigtigt at tale med Ellen for at udvikle hendes sprog. Ellen brokker sig stadig lidt, men hun bliver hejst op i en ble og vejet. Derefter er det tid til en flaske med mælk, og kaffe og konfekt til gæsterne.

Sundhedsplejerskerne er værdsatte

Med hjælp fra tolken stiller de to sundhedsplejersker spørgsmål til familien og forældrene stiller spørgsmål til sundhedsplejerskerne. Forældrene fortæller, at Ellen spiser godt, at hun sover godt og i det hele taget er glad og social, som vi oplever denne formiddag. Far fortæller at Ellen næsten kan gå, at hun rejser sig ved møblerne og går rundt med støtte. Han fortæller også, at hun kan vinke, og han får Ellen til at vinke til os.

Maiada siger, at hun sætter meget pris på sundhedsplejerskernes besøg. Hun er næsten bange for at Lise er ved at blive træt af alle hendes spørgsmål. Ellen er hendes første barn, og det er så dejligt, at hun har nogen at spørge om alting. Familien har valgt et dansk navn til deres datter, fordi de vil have, hun skal blive del af det danske samfund.

I næste uge fylder Ellen et år, så familien har planlagt stor fødselsdagsfest. Maiada viser stolt festdekorationer, balloner og prinsessekjole frem, og hun inviterer også sundhedsplejerskerne med til fødselsdag, hvis de har lyst og tid. Familien takker for besøget og der aftales, at Lise Mattesen vil skrive en mail, inden hun kommer på sit næste besøg om et halvt år.

Fakta om sundhedspleje

Der eksisterer en særlig form for tillid mellem sundhedsplejerske og forældrene – en tillid der tager afsæt i, at alle vil det bedste for barnet. Sundhedsplejersken opleves ofte som en meget betydningsfuld person, en der er ekspert på børneområdet. De øgede hjemmebesøg giver mulighed for et større kendskab til forældrene, herunder kendskab til, hvordan forældrene varetager den daglige omsorg for det lille barn, hvilke udfordringer og vanskeligheder den enkelte familie oplever, såvel som mulighed for at støtte forældrene i relation til barnets generelle fysiske og psykiske udvikling

Sundhedsplejersken arbejder for at fremme sundhed og trivsel og forebygge sygdomme hos såvel nyfødt, spædbørn, småbørn og skolebørn. De medvirker til at sikre børn og unge en sund opvækst. Ifølge Sundhedsloven skal alle landets kommuner tilbyde sundhedspleje uden betaling til børn og unge og deres familier i Danmark.