Ramadan i skyggen af Coronavirus

Fællesskabet har stor betydning i de kommende 30 dage for muslimer i Danmark og over hele verden. Men i Ringparken og for muslimer over hele verden bliver den islamiske fastemåned meget anderledes i år

Savner at mødes med familie og venner

Fakhrieh El-Habet er en af de muslimer i Ringparken, der må ændre måden at fejre ramadanen på. Et af højdepunkterne under ramadanen er fællesspisning med familien og mødet med venner og naboer efter solnedgang, men det kan ikke lade sig gøre i år. Fakhrieh har for længst pyntet sin lejlighed med smukke dekorationer i guld, hun har lavet en kalender med små pakker til sine to drenge, og fra den 23. april vil hun og hendes mand faste mellem daggry og solnedgang, men den muslimske hellige måned bliver ikke som den plejer, selvom Fakhrieh gør hvad hun kan for at skabe en god stemning.

”Jeg ser frem til ramadan hele året, men i år kan vi ikke kan være sammen mere end 10 mennesker, det bliver virkelig mærkeligt. Der er altid en helt særlig stemning i Ringparken under ramadan, som jeg kommer til at savne. Normalt er Ringparken helt stille om dagen, men om aften efter solnedgang er der liv i boligområdet. Vi mødes med familie venner, og vi spiser altid sammen i store grupper – nogle gange samles vi i Nordhuset eller i parken udenfor. Vi går først i seng langt efter midnat efter at have spist og snakket.” Fakhrieh, er formand for ”Kvinder på Farten” en kvindegruppe i Ringparken, hun savner fællesskabet ekstra meget lige nu, når hun tænker på, hvordan de hyggede sig sammen tidligere år.

Ramadan kan gennemføres på trods af coronaen

Ramadan er en islamisk fastemåned og en del af islams fem retningsliner – kaldet søjler – for muslimsk trospraksis og måde at leve på. Under ramadanen faster alle muslimer mellem daggry og solnedgang, de beder daglige bønner og mødes til måltider og måneden afsluttes altid med en kæmpe fest Eid al-fitr som følger ramadanen.

Hussein er formand foring i Ringparken, der står for mange af arrangementerne i forbindelse med ramadan. Han bekræfter, at den hellige måned bliver helt anderledes i år, når man ikke kan mødes og feste. Han opfordrer dog alle til at respektere de retningslinier, som politikerne og sundhedsmyndigheder anbefaler.

”Selvom det er første gang i historien at muslimer ikke kan samles i moskeer og være sammen i store fællesskaber, betyder det ikke, at man ikke kan gennemføre ramadan. Man kan stadig faste og bede hjemme, og man kan mødes i grupper under ti og spise sammen,” siger Hussein.

Han fortæller at man i Ringparken normalt holder en stor fest som afslutning på ramadan. Her samles både muslimer og ikke muslimer i området. Alle ser frem til den store eid-fest, og han håber, at det er muligt at holde en fest i august i stedet.

”Det er en fest for alle, og en god måde at mødes med naboer fra mange forskellige kulturer og religioner. Vi åbner altid eid-fest for alle, da det en godt for integrationen, at dele af hinandens kultur”, siger Hussein.

Familie, fællesskab, velgørenhed og bøn

Den helligste måned for muslimer verden over handler i høj grad om familie, fællesskab, velgørenhed og bøn. Fakrieh vil gøre hvad hun kan for at få det bedste ud af ramadan også i år.

”Det handler for mig om at skabe en stemning i mit hjem og inddrage mine børn i ramadanen. Jeg vil gøre hvad jeg kan for at lære dem om ramadan, og lige så stille få dem til at forstå den del af vores religion. Selvfølgelig vil folk mødes med familie og venner i mindre grupper. Og så glæder vi os alle sammen til vi igen kan være sammen og holde en stor fest når det her forhåbentligt snart er overstået.”